Een te hoog BMI is niet goed voor je gezondheid. Het betekent dat je te zwaar bent conform je leeftijd en je lengte. Hoogste tijd voor actie, dus. Wie moet afvallen voor de gezondheid, kan te maken krijgen met een medische verwijzing. Wanneer is het zover en wat staat je dan te wachten?

Afvallen op medisch advies

Er is een verschil tussen overgewicht, obesitas en morbide obesitas. In het geval van obesitas en morbide obesitas is de kans groot dat er een huisarts of andere medische specialist bij wordt geroepen om je situatie te bekijken. Je overgewicht heeft nu een extreme vorm aangenomen. Het is zaak (van levensbelang) om af te vallen.
Op medisch advies zijn er vaak een aantal opties, waaronder:

  • Een maagverkleining/ maagwandcorrectie;
  • Liposuctie;
  • Begeleiding door een diëtist.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en je BMI zal de arts één van deze manieren aanwijzen.

Maagverkleining of maagwandcorrectie

Een van de meest ingrijpende ingrepen op medisch gebied ten opzichte van je gezondheid is een maagverkleining of maagwandcorrectie. Het doel is om je maag te verkleinen, waardoor er minder in past.
Op die manier neemt je hongergevoel af en word je als het ware gedwongen om met minder eten genoegen te nemen. Deze operatie is niet geheel zonder risico en wordt uitgevoerd door een team van medisch specialisten. Na de maagverkleining of maagwandcorrectie ben je er nog niet: je zal nu nog af moeten vallen en in vorm moeten blijven.

Liposuctie

Een andere medische ingreep is een liposuctie. Hierbij wordt het vet letterlijk weggezogen. De arts maakt een gaatje in je vel en steekt hier een apparaatje doorheen waarmee het vetweefsel wordt weggezogen. Je wordt dus letterlijk verlicht en van je vet ontdaan. Na deze ingreep moet je lange tijd herstellen. De kans op infecties is groot. Je staat dus onder strenge controle van een arts. Ook de nabehandeling zal een tijdje duren en tot doel hebben om je een nieuwe levensstijl aan te leren.

Begeleiding van een diëtist

Wanneer je wel te zwaar bent, maar medisch ingrijpen nog niet noodzakelijk is, kom je onder begeleiding van een diëtist te staan. Deze gaat met jou zitten en stelt een dieet voor je samen. Er is dan rekening gehouden met je huidige BMI, je streefgewicht en de tussenstappen. Een dieet wordt samengesteld op basis van voeding en beweging, maar ook zaken als stress en nachtrust worden meegenomen.
De diëtist is opgeleid om andere mensen te helpen op gewicht te komen. Daarom is de diëtist de aangewezen persoon om jou te helpen met afvallen.

Conclusie

Heb je een ongezond BMI en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Het kan dan geen kwaad om een afspraak met de dokter of huisarts te maken. Deze weet welke wegen er te bewandelen zijn om jou zo snel mogelijk op een gezond gewicht te krijgen en een gezond BMI te geven.