Je gewicht is doorgaans een goede indicator om te bepalen of je te veel of te weinig vet hebt. Hoe je gewicht ervoor staat in verhouding tot je lengte wordt berekend met de Body Mass Index of BMI. Een BMI van meer dan 25 betekent dat je overgewicht hebt. Bij een BMI van meer dan 30 is er sprake van obesitas. Overgewicht wordt niet alleen veroorzaakt door te veel eten. Er komt meestal meer bij kijken alhoewel teveel eten een factor is. De volgende factoren spelen een rol in overgewicht:

  • Meer eten dan je lichaam verbruikt
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Sociale factoren
  • Genen
  • Het metabolisme
  • Emotionele problemen
  • Economische factoren

Het probleem met obesitas is dat het gevolgen heeft voor gezondheid. Het zorgt ervoor dat het leven korter wordt maar ook de kwaliteit van het leven verslechterd. Mensen met obesitas lopen een groter risico op verschillende ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, beroertes en hartaanvallen. Veel van deze ziekten zijn te voorkomen door op een gezond gewicht te blijven. Obesitas zorgt er ook voor dat er sneller complicaties optreden als er sprake is van ziekten. Hoe zwaarder de persoon is, hoe erger de gezondheidsproblemen worden gerelateerd aan obesitas. Het risico op veel van de ziekten kan worden verkleind door af te vallen.

Veel mensen blijven wachten met afvallen tot het te laat is. Als je eenmaal overgewicht hebt dan is de kans groot dat je vervolgens zwaarder wordt. Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 25 procent van de mensen met overgewicht binnen 10 jaar obesitas is. Slechts een klein gedeelte, minder dan 10 procent is in staat om terug te gaan naar een normaal gewicht. Als je ouder wordt dan is het risico groot dat je aankomt in gewicht. Dit is meestal niet snel merkbaar als je maar een kilo in een jaar aankomt. Over de jaren heen blijft je gewicht echter meer worden. De kilo per jaar wordt dan een groot probleem.
Met de volgende metingen kun je erachter komen of je risico hebt op gezondheidsproblemen:

BMI (body mass index)
De BMI wordt bepaald aan de hand van het gewicht en de lengte. Met de BMI berekening kun jezien of je ondergewicht hebt, een ideaal gewicht, overgewicht en obesitas. De BMI is op het internet te berekenen.

Middelomtrek
In het geval dat het vet op je lichaam niet normaal verdeeld is dan is het mogelijk dat de BMI niet een duidelijk beeld geeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel buikvet. Mannen behoren een middelomtrek te hebben van minder dan 102 cm. Voor vrouwen is dit minder dan 88 cm.