Slank zijn is belangrijk voor heel wat mensen. Voor een slank lichaam zijn eiwitten van zeer groot belang. Deze eiwitten spelen dan ook een belangrijke rol in de zogenaamde eiwitdiëten. Deze bestaan erin op een natuurlijke en gezonde manier stap voor stap wat gewicht te verliezen.

Eiwitten als bouwstenen van het lichaam

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, maken deel uit van de essentiële bouwstenen van jouw lichaam. Ze zijn zo belangrijk omdat ze nodig zijn om onder meer pezen, spieren, organen en nog heel wat andere delen van het lichaam aan te maken. Je lichaam, en jij dus ook, hebben eiwitten dan ook hard nodig om te kunnen leven.

Eiwitten zijn opgebouwd uit kleinere componenten: aminozuren. Er bestaan zo’n 20 aminozuren. De aaneengeschakelde aminozuren vormen een lange keten, een eiwit, die verder omgevormd wordt tot een of meerdere complexere structuren. Het lichaam is in staat enkele aminozuren zelf aan te maken. De aminozuren die dienen opgenomen te worden via voeding zijn de essentiële aminozuren. De 8 essentiële aminozuren voor ons lichaam zijn: leucine, isoleucine, lysine, fenylalanine, mehionine, threonine, valine en tryptofaan.

Een dieet op basis van proteïnen (eiwitten)

Het is zaak om bij het volgen van een eiwitdieet veel aandacht te besteden aan de aminozuren, dus de eiwitten, die je dient op te nemen in je dieet. Hierbij is niet alleen de opgenomen hoeveelheid aan eiwitten van belang maar ook de kwaliteit van de eiwitten. De kwaliteit van een eiwit is afhankelijk van de aminozuren waaruit het is samengesteld. Deze kwaliteit neemt toe naarmate het aantal verschillende aminozuren die in de juiste verhouding in het eiwit voorkomen.

De dierlijke eiwitten zijn voorzien van alle benodigde aminozuren in de correcte verhouding. Het dieet op basis van eiwitten (ook wel proteïnedieet) bestaat erin hoogwaardige eiwitten op te nemen via voeding. Deze hoogwaardige proteïnen zijn onder meer terug te vinden in eieren, vis, vlees en zuivel zonder toegevoegde suikers. Voor vegetariërs en veganisten is het volgen van zo’n proteïnerijk dieet minder vanzelfsprekend. Zij zullen zich dus moeten beroepen op andere bronnen van eiwitten zoals bijvoorbeeld peulvruchten, groenten en noten. Deze bronnen bevatten wel minder hoeveelheden van eiwitten.

Je stofwisseling versnellen

De vertering van eiwitten gebeurt langzaam en hierdoor wordt de stofwisseling verhoogd. Hierdoor val je sneller af en worden vetreserves sneller verbrand (ook op die lastige plaats). Op die manier verbrand je dagelijks extra calorieën zonder ook maar enige inspanning te leveren. De eiwitten beperken deels wat eetlust omdat ze de aanmaak van ghreline (het hongerhormoon) afremmen.